Relatietherapie

Lopen jullie vast in de relatie?

Voorkomen is beter dan genezen. Maar dat lukt helaas niet altijd. Soms ben je elkaar al zover kwijt geraakt of hebben jullie elkaar al zoveel pijn gedaan dat het CRISES is.

Als je voelt dat het niet meer is zoals je graag wilt tussen jullie en je komt er samen niet uit start dan tijdig met Relatie onderhoud. Voor veel stellen is relatie onderhoud sowieso aan te bevelen om te zorgen dat je meer diepgang in je relatie krijgt.

Ook een fikse crises hoeft niet altijd het einde van de relatie te betekenen.

 

Relatieonderhoud of al crises?

Relatie onderhoud als;

  • Communicatieproblemen eindigen in discussies, verwijten, ruzie, boosheid, terugtrekken, zwijgen en/of weglopen uit het gesprek.
  • Jullie houden nog van elkaar maar er ontstaat steeds grote afstand tussen jullie.
  • Je wilt dat de liefde weer stroomt en jullie samen een sterk team zijn.

Er is een CRISIS als;

  • Er iets is gebeurd waardoor het vertrouwen in je partner is beschadigd, bijvoorbeeld wanneer er vreemd is gegaan.
  • Je voelt je machteloos omdat je niet meer weet wat je kan doen om samen uit het dal te klimmen.
  • Jullie constant ruzie hebben en het niet meer zien zitten of de situatie onhoudbaar is geworden.

Of het nu gaat op relatie onderhoud of een crises, in beide situaties gaat mijn begeleiding flink de diepte in.

Dat doen we in een aantal stappen. Na een telefonische intake met beide partners apart gaan we 48 uur of langer met elkaar de diepte in. De essentie daarbij is ‘last uit het verleden integreren’ en elkaar vanuit die kwetsbaarheid opnieuw leren zien en waarderen.

Last uit je verleden integreren!

Veel relaties – weet ik uit ervaring – lopen stuk op de rugzak die beide partners meebrengen. En zeg nou niet dat jij geen rugzak hebt want die heeft (bijna) iedereen.

 

Vaak zijn het patronen uit je verleden die nu opspelen in jullie relatie. Als je die niet integreert in je leven dan kun je er donder op zeggen dat je in een volgende relatie dezelfde of vergelijkbare problemen tegen gaat komen.

 

De kunst is eerst de persoonlijke individuele patronen te gaan herkennen en verwerken en parallel daaraan de relatie te verstevigen of herstellen.

 

Als één van de partners in zijn opvoeding niet echt gewaardeerd is door zijn ouders maar altijd bekritiseerd is, dan is de kans groot dat deze beschadiging terugkomt in de relatie. Diegene zal zich sneller bekritiseerd voelen of extra hard zijn best doen om te voldoen aan de normen van de andere partner. Het kan ook uitmonden in overdreven zoeken naar erkenning bij de ander. In de relatie zal het verleden een extra lading geven rond het thema waardering en erkenning. Kleine voorvallen worden groter opgeblazen omdat het verleden parten speelt.

 

Dit is slechts één van de vele voorbeelden die spelen in relaties.

 

Als je niet gaat werken met het integreren van je verleden is de relatietherapie zo goed als zinloos.

 

Met goede mediation-technieken kan je de crises vast wel weer bijschaven maar op de langere termijn gaat de ‘oude pijn’ toch weer opspelen. Zonde van de energie en het geld dus.

De diepte in!

Wat mijn aanpak bijzonder maakt is dat we intensief 2 of soms 3 dagen de diepte in gaan met elkaar.

 

We starten met telefonische intake van ca 1 uur per partner. Daarna krijg je een aantal voorbereidende opdrachten op de 2 of 3 daagse.

 

Jullie boeken ergens een rustige plek met voldoende privacy waar we 48 uur of langer met elkaar aan één stuk doorwerken.

 

In deze tijd gaan we; huilen, schreeuwen, haten, liefhebben, verwonderen, stoom afblazen, openbaringen meemaken, diep naar binnen, elkaar weer leren bewonderen en weer bouwen aan iets moois. En natuurlijk ook eten, drinken, slapen en ontspannen.

 

We gaan er vol voor tot op de bodem van de put, tot op het bot. We werken op het scherpst van de snede. Ook ik als begeleider ga mee de diepte in.

 

Aan het einde gaan jullie; liefdevol met elkaar verder, liefdevol uit elkaar of nemen een tijdje pauze waar beiden aan individuele stukken van jezelf kunnen gaan werken.

Ja, ik wil graag een telefonische afspraak