Blog Hard werken

Altijd hard gewerkt, veel bereikt maar ben je nou echt gelukkig……???

 

Dit is een vraag die mij behoorlijk bezig heeft gehouden. En in mijn praktijk ben ik de afgelopen jaren ook geregeld mensen tegen gekomen die met dit thema worstelen.

Het thema ‘hard werken’ is er eentje die ik goed ken, het heeft me ver gebracht en ik ben er ook keihard tegenaan gelopen. Voor mij was het lange tijd een overlevingsmechanisme, een masker. Ik ben dankbaar voor de kracht van dit thema en wat ik er allemaal mee heb mogen bereiken. Dat koester ik. En ik ben ook heel blij dat ik bewust ben geworden van de schaduwkant van ‘hard werken’.

Na een aantal serieuze signalen van mijn lichaam en geest, zogenaamde wake-up-calls, heb ik leren luisteren naar de signalen en heb een aantal persoonlijke doorbraken weten te maken.

Die ervaringen deel ik graag met iedereen die er open voor staat en hierin wil ontwikkelen. Zo kan het zomaar zijn dat je jezelf herkent in het volgende.

Je hebt vanuit de buitenkant alles afgevinkt (mooi huis, grote auto, goed salaris), maar je voelt dat er iets niet klopt. Je denkt dat de oplossing is om nog harder te werken, om nog meer te hebben en te bereiken, om nog meer je best te doen. Dit geeft je een moedeloos gevoel.

Tot nu toe is dat wat je altijd heeft geholpen, daarmee kon je overleven. Daarmee heb je alles bereikt wat je tot nu hebt bereikt. Daarmee ben je succesvol geworden.

Maar de oorzaak van je ontevredenheid zit ondertussen heel ergens anders. Als je kunt zien dat dit een overlevingsstand is en dat je dit niet je hele leven volhoudt dan maak je al de eerste belangrijke stap; Bewustwording!

Je hebt leren overleven en niet echt leren voelen. Op een gegeven moment loopt er iets spaak, maar het is heel moeilijk te achterhalen dat er iets mist. Zeker bij jou als hardwerkend mens, heerst de overtuiging dat ‘je niet mag klagen’. Je zit veel in je hoofd en denkt: “Ik heb alles, ik verdien veel geld, waarom ben ik dan niet gelukkig? Ik moet dus nog harder werken, nog meer dit doen, nog meer dat doen”. Je zit in een onbewust hardnekkig patroon dat je in het verleden veel heeft opgeleverd. Alleen in het hier & nu is het nog maar zeer de vraag of nog meer/langer hard werken effectief is.

Het eerste punt waar het gaat wringen is op lichamelijk gebied (onverklaarbare kwaaltjes en pijntjes, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, nervositeit, zweten etc.). In het tweede geval gaan emoties spelen, de stemmetjes in je hoofd, het gevoel geen energie meer te hebben. Geen zin meer hebben. Je raakt thuis geïrriteerd. Thuis ben je er wel, maar eigenlijk ook niet. Je hebt te weinig échte aandacht voor je gezin.

‘De formule die altijd voor je heeft gewerkt werkt eigenlijk niet meer. Je weet niet waarom en je zou ook niet weten hoe het anders moet’.

Een ding is zeker als je niets doet kun je wachten op een wake-up-call.

Een wake-up-call heeft vele verschijningsvormen en is voor iedereen uniek. Afhankelijk van hoe hardnekkig jij bent in het negeren of wegdrukken van signalen die je – meestal van je lichaam – krijgt. Milde vormen van een wake-up-call zijn; slecht slapen, zweten, vermoeidheid, geen energie, minder voldoening. Serieuzere vormen zijn; burn-out, ontslag, verbroken relatie(s), (langdurige) ziekte.

Wil jij wachten op een nog serieuzere wake-up-call dan je tot nu toe hebt gekregen? Of wil je leren hoe je de signalen van je lichaam serieus leert nemen?!

Wil je weten hoe dit bij jou zit? Wil je eens ervaren wat er bij jou speelt en hoe je hier anders mee om kunt gaan? Vraag dan een gratis persoonlijk Kracht Consult aan.

Of kom dan naar één van onze thema-avonden, meld je hier aan voor één van de bijeenkomsten.

Je mag me ook bellen of mailen.

06 301 650 62 | johanblom@mooiheel.nl

 

Geen reactie's

Geef een reactie